dimecres, 30 de març de 2022

TAULES DE MULTIPLICAR: REGLETS i TAULA PITAGÒRICA

 Aquest trimestre hem començat a treballar les taules de multiplicar! Per fer-ho fem servir els reglets de Maria Antònia Canals, una matemàtica catalana. Els reglets  de Mª Antònia Canals són de fusta acolorida i representen els deu primers nombres naturals, els seus quadrats i els seus cubs.
Les taules de multiplicar ens permeten fer sumes repetitives d'una manera més ràpida, per tant, comptem vegades (per exemple: el número 3 dues vegades és 6). Si fem servir els reglets veiem que tenen diferents tonalitats per representar cada taula de multiplicar. Això ens ha ajudat a establir relacions entre les diferents taules: la del quatre és la meitat que la del dos, la del sis és el doble que la del tres, etc..

A més, aquest material també ens ha permès veure que podem representar les multiplicacions de forma rectangular. Vam descobrir que multiplicacions també poden tenir forma quadrada, 2x2, 3x3, 4x4, 5x5... és a dir, un nombre multiplicat per ell mateix. 
A classe també estem construint la graella pitagòrica, i els colors estan relacionats amb els reglets de Maria Antònia Canals. A mesura que l'anem construint, també hem identificat alguns patrons: la taula del 4 és el doble de la taula del dos, a la taula del 2 tots els nombres són parells i, per tant, a la del 4 també, la taula del 5 els nombres acaben en zero i en cinc, etc.Tot i que només memoritzarem les taules de multiplicar fins al 10 (un nombre deu vegades), també hem pogut resoldre'n i construir-ne de més grans. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada